Oplysningskampagne sætter fokus på duftstoffer og helbredsrisici
MCS får egen diagnosekode i Sundhedsvæsenets KlassifikationsSystem, SKS
Klinisk vejledning fra DSAM møder skarp kritik
Nordmændene skal oplyses om miljørelaterede sygdomme
Hvert tredje FOA-medlem har problemer med duftstoffer på arbejdspladsen
Ny dansk forskning: Brændeovnsrøg skader DNA på samme måde som dieselpartikler
Stor undersøgelse fra Danmarks Tekniske Universitet afslører bekymrende dårligt indeklima i danske boliger
Ny udmelding fra Videncentret: Duft- og kemikalieoverfølsomhed er et væsentligt klinisk problem for op mod 3,5% af befolkningen
TV2-nyhederne: Helt almindelige dufte og andre kemikalier i luften får hver fjerde dansker til at føle sig dårlig
Passiv rygning sender spædbørn på hospitalet med akut forværret astma


Information om duft- og kemikalieoverfølsomhed

Videncenter for Duft- og Kemikalieoverfølsomhed: MCS bør fjernes fra vejledningen

Videncenter for Duft- og Kemikalieoverfølsomhed mener ikke, at duft- og kemikalieoverfølsomhed bør være omfattet af den kommende vejledning fra DSAM, Dansk Selskab for Almen Medicin, vedrørende funktionelle lidelser.

Af Mette Toft

HØRINGSSVAR (2)
Videncenter for Duft – og Kemikalieoverfølsomhed på Gentofte Hospital har til opgave at forske i og indformere om MCS, på dansk også kaldet duft- og kemikalieoverfølsomhed.

Læge, ph.d. Jesper Elberling og forskningsleder, ph.d. Sine Skovbjerg skriver i deres uopfordrede høringssvar vedrørende DSAMs vejledning bl.a.:

”Vi har med interesse læst udkastet til en klinisk vejledning vedr. diagnostik og behandling af funktionelle symptomer og lidelser i almen praksis. Vi mener imidlertid ikke, at duft – og kemikalieoverfølsomhed bør være omfattet af vejledningen.”

Elberling og Skovbjerg bemærker, at betegnelsen ”bodily distress syndrome” ikke forekommer på dansk og derfor er uegnet.

Endelig påpeges det, at der mangler videnskabelige dokumentation for effekten af den i vejledningen anbefalede behandling i forhold til MCS:

”Af ”Stepped care” modellen, figur 2, s. 22 fremgår det, at der anbefales kognitiv terapi, samtaleforløb, genoptræning eller farmakologisk behandling i behandlingen af ”Bodily distress”. Os bekendt foreligger der ingen videnskabelig dokumentation for at sådanne behandlingstiltag har en effekt ved duft – og kemikalieoverfølsomhed.”

Kort sagt: MCS hører ikke hjemme i vejledningen og skal ikke behandles som en ”funktionel lidelse” eller ”bodily distress syndrome”.


© Mette Toft, 2012

Tekst

TekstTheme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer