Oplysningskampagne sætter fokus på duftstoffer og helbredsrisici
MCS får egen diagnosekode i Sundhedsvæsenets KlassifikationsSystem, SKS
Klinisk vejledning fra DSAM møder skarp kritik
Nordmændene skal oplyses om miljørelaterede sygdomme
Hvert tredje FOA-medlem har problemer med duftstoffer på arbejdspladsen
Ny dansk forskning: Brændeovnsrøg skader DNA på samme måde som dieselpartikler
Stor undersøgelse fra Danmarks Tekniske Universitet afslører bekymrende dårligt indeklima i danske boliger
Ny udmelding fra Videncentret: Duft- og kemikalieoverfølsomhed er et væsentligt klinisk problem for op mod 3,5% af befolkningen
TV2-nyhederne: Helt almindelige dufte og andre kemikalier i luften får hver fjerde dansker til at føle sig dårlig
Passiv rygning sender spædbørn på hospitalet med akut forværret astma


Information om duft- og kemikalieoverfølsomhed

Miljøsygdom usynliggøres under psykiatriske diagnoser

”Selvfølgelig skal miljøsyge mennesker ikke have pålagt et individuelt ansvar for samfundsskabte gener. De skal hverken fejldiagnosticeres eller fejlbehandles!” skriver Bente-Ingrid Bruun i sin nye bog Liaisonpsykiatri & TERM-modellen.

Af Mette Toft

Bente-Ingrid Bruun har arbejdet som lægesekretær på medicinske afdelinger. Hun er cand.psych. og autoriseret klinisk børnepsykolog, har undervist og haft privat praksis og kursusvirksomhed, er debattør og forfatter og lige nu aktuel med bogen Liaisonpsykiatri & TERM-modellen.

Den direkte anledning til bogen er den kliniske vejledning vedrørende såkaldt ”funktionelle lidelser”, der er på trapperne fra DSAM, Dansk Selskab for Almen Medicin, og som i efteråret 2011 var sendt i offentlig høring. (Se også omtalen af vejledningen og de mange kritiske høringssvar i artikelserien ”Høringssvar 1-5” her på siden).

Bente-Ingrid Bruun har ikke nøjedes med at skrive et høringssvar; hun har også benyttet lejligheden til meget detaljeret og med mange referencer at redegøre for liaisonpsykiatrien og TERM-modellen som svar på det, der også er blevet kaldt ”de nye sygdomme”. Bogen indeholder som bilag fjorten af de indkomne høringssvar.

TERM-modellen udgår fra psykiater Per Fink og Forskningsenheden for Funktionelle Lidelser og Psykosomatik på Aarhus Universitetshospital. Den medfører, at somatiske patienter får psykiatriske diagnoser. Bruun beskriver konsekvenserne for patienterne. Hun kalder det ”et mørkt kapitel i dansk sundhedsvæsens historie”, og konkluderer at:

”Der foregår tilsigtet overgreb på mennesker med whiplash, multisystem- og overfølsomhedssygdomme, der bliver registreret med psykiske lidelser i Landspatientregistret, LPR, hvorved det usynliggøres, at de er miljøsyge, og det er formentlig ganske tilsigtet.”

”Selvfølgelig skal miljøsyge mennesker ikke have pålagt et individuelt ansvar for samfundsskabte gener. De skal hverken fejldiagnosticeres eller fejlbehandles!”

Bente-Ingrid Bruun har tidligere udgivet Viljens Kraft (Forlaget Klitrose, 1998), De Trådløse Samfund – Myter og Fakta (Forlaget BoD, Books on Demand GmbH, 2009) og Helbredsskadelige Bestrålinger. Forebyg NU! (Forlaget BoD, Books on Demand GnbH, 2010).

Bente-Ingrid Bruun:
Liaisonpsykiatri & TERM-modellen.
164 sider. 125 kr. Forlaget BoD, Books on Demand GmbH, 2012.
ISBN 978-87-7114-734-6

Bogen kan bl.a. købes online på bod.dk
www.bod.dk

© Mette Toft, 2012

Tekst

TekstTheme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer