Oplysningskampagne sætter fokus på duftstoffer og helbredsrisici
MCS får egen diagnosekode i Sundhedsvæsenets KlassifikationsSystem, SKS
Klinisk vejledning fra DSAM møder skarp kritik
Nordmændene skal oplyses om miljørelaterede sygdomme
Hvert tredje FOA-medlem har problemer med duftstoffer på arbejdspladsen
Ny dansk forskning: Brændeovnsrøg skader DNA på samme måde som dieselpartikler
Stor undersøgelse fra Danmarks Tekniske Universitet afslører bekymrende dårligt indeklima i danske boliger
Ny udmelding fra Videncentret: Duft- og kemikalieoverfølsomhed er et væsentligt klinisk problem for op mod 3,5% af befolkningen
TV2-nyhederne: Helt almindelige dufte og andre kemikalier i luften får hver fjerde dansker til at føle sig dårlig
Passiv rygning sender spædbørn på hospitalet med akut forværret astma


Information om duft- og kemikalieoverfølsomhed

MCS-ramte sikres handicaprettigheder i sundhedsvæsnet i flere australske delstater

MCS-ramte skal kunne benytte sig af sundhedsvæsnet uden at risikere at blive mere syge på grund af duftstoffer og andre kemikalier i luften. Det mener man i Australien. Obligatoriske retningslinjer for, hvordan der skal tages hensyn til MCS-ramte patienter, vinder frem.

Af Mette Toft

MCS er et handicap, og MCS-ramte har rettigheder som andre handicappede. Ret til at kunne komme omkring og færdes i det offentlige rum, ude som inde. Herunder ret til at kunne blive behandlet på et hospital på lige fod med ikke-handicappede.

I Australien anerkender man de MCS-ramtes handicaprettigheder. Som tidligere beskrevet i kronikken ”Duft- og kemikalieoverfølsomhed er et handicap”, bragt i Fyens Stiftstidende 28.08.2011 og gengivet her på mcsfokus.dk, har det bl.a. medført, at man i delstaten South Australia i retningslinjerne for handicappedes adgang til regeringsbygninger har inkluderet en særlig tjekliste, der skal sikre, at også de nødvendige hensyn i forhold til MCS-ramte er opfyldt.

South Australia var ligeledes den første australske delstat til, i 2010, at indføre hospitalsretningslinjer for hensyntagen til MCS-ramte patienter.

Delstaterne Western Australia og Victoria har siden indført lignende retningslinjer, og senest har Australian Capital Territory fulgt trop med implementeringen af ”Canberra Hospital and Health Services. Standard Operating Procedure. Multiple Chemical Sensitivities (MCS) - Care of Patients”, (udgivet september 2012).

Dermed er omkring 8 millioner australiere omfattet af sådanne retningslinjer, og de MCS-ramte af dem kan ånde lettet op, hvis de får brug for lægehjælp eller behandling på hospital.

Tekst

TekstTheme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer