Oplysningskampagne sætter fokus på duftstoffer og helbredsrisici
MCS får egen diagnosekode i Sundhedsvæsenets KlassifikationsSystem, SKS
Klinisk vejledning fra DSAM møder skarp kritik
Nordmændene skal oplyses om miljørelaterede sygdomme
Hvert tredje FOA-medlem har problemer med duftstoffer på arbejdspladsen
Ny dansk forskning: Brændeovnsrøg skader DNA på samme måde som dieselpartikler
Stor undersøgelse fra Danmarks Tekniske Universitet afslører bekymrende dårligt indeklima i danske boliger
Ny udmelding fra Videncentret: Duft- og kemikalieoverfølsomhed er et væsentligt klinisk problem for op mod 3,5% af befolkningen
TV2-nyhederne: Helt almindelige dufte og andre kemikalier i luften får hver fjerde dansker til at føle sig dårlig
Passiv rygning sender spædbørn på hospitalet med akut forværret astma


Information om duft- og kemikalieoverfølsomhed

Børneværelser damper af farlig kemi

Afgasning fra maling, møbler, elektronik og legetøj udgør en helbredsrisiko. Et nyindrettet værelse er ikke nogen god måde at byde babyen velkommen på.

Af Mette Toft

Danmarks Tekniske Universitet, DTU, har målt på indeklimaet i 500 private boliger på Fyn. Det er den største danske undersøgelse af indeklimaet i danske hjem nogensinde.

Ikke mindst børneværelserne damper af farlig kemi. Det drejer sig om afgasning fra maling, møbler, elektronik og legetøj.

Bekymrende helbredsrisiko
Moderne boliger er tætte, og i mange tilfælde bliver der ikke luftet tilstrækkeligt ud.

”Det betyder, at beboerne indånder luft, der indeholder så mange kemikalier og dampe, at vi er bekymrede for, at man kan blive syg af det. Og helt små børn er mest påvirkelige,” siger forskningschef og lektor Geo Clausen fra DTU Bygs Center for Indeklima og Energi til 24timer i en stort opsat artikel med titlen ”Børneværelser damper af farlig kemi” af Susanne Sayers bragt den 3. Marts 2011.

"Det har overrasket os, hvor slemt det står til. I 57 % af de boliger, vi målte, blev luften ikke skiftet ud tilstrækkeligt ofte, og indholdet af CO2 steg mange steder til højder, der er aldeles uacceptable," forklarer Geo Clausen.

Et nymalet og nyindrettet værelse til babyen vil gøre luften til en kemicocktail, advarer Geo Clausen videre, og anbefaler kommende forældre at holde igen med indretningen.

En mulighed er at indrette værelset nogle måneder før babyens ankomst og sørge for kraftig udluftning, så det nyindkøbte kan nå at dampe lidt af. Man kan også gå efter miljømærkede ting. "Det reducerer risikoen for skadelige kemikalier, men der vil stadig være nogle dampe, så også her skal man sørge for udluftning," siger Geo Clausen.

Udluftning som lappeløsning
Duft- og kemikalieoverfølsomme kender kun alt for godt til problemerne med afgasning af duftstoffer og andre kemikalier fra moderne forbrugsvarer af alle slags. MCS-ramte tager rutinemæssigt de forholdsregler, der nævnes her. Vælger så vidt muligt miljørigtige ting, lader nyindkøb afgasse i månedsvis i et udhus, hvis de har mulighed for det, eller henlægger nyanskaffelser til sommerperioden, hvor vinduerne kan stå på vid gab.

Desværre kan udluftning i sig selv være lidt af et forhindringsløb for MCS-ramte. Bor man tæt, kan det være naboens røg og rengøringsmidler man lukker ind, når vinduet lukkes op.

Udluftning er utvivlsomt en god ting i forhold til at nedbringe kemikalietrykket i vort indeklima. Men det er også en lappeløsning set i forhold til den kemikaliecocktail, der er blevet en ”naturlig” del af vort nærmiljø.

Start med at spørge dig selv, om det er i orden, at lillepigens dukkebarn indeholder parfumestoffer, hvis bare I husker at lufte ud.

Læs mere om indeklimaundersøgelser og kemikalieproblematikker her:
www.byg.dtu.dk
www.forbrugerkemi.dk

Tekst

TekstTheme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer