Oplysningskampagne sætter fokus på duftstoffer og helbredsrisici
MCS får egen diagnosekode i Sundhedsvæsenets KlassifikationsSystem, SKS
Klinisk vejledning fra DSAM møder skarp kritik
Nordmændene skal oplyses om miljørelaterede sygdomme
Hvert tredje FOA-medlem har problemer med duftstoffer på arbejdspladsen
Ny dansk forskning: Brændeovnsrøg skader DNA på samme måde som dieselpartikler
Stor undersøgelse fra Danmarks Tekniske Universitet afslører bekymrende dårligt indeklima i danske boliger
Ny udmelding fra Videncentret: Duft- og kemikalieoverfølsomhed er et væsentligt klinisk problem for op mod 3,5% af befolkningen
TV2-nyhederne: Helt almindelige dufte og andre kemikalier i luften får hver fjerde dansker til at føle sig dårlig
Passiv rygning sender spædbørn på hospitalet med akut forværret astma


Information om duft- og kemikalieoverfølsomhed

Dufte og migræne (2)

Der er to faktorer, som er ’ansvarlige’ for, at nogen af os får migræne af visse dufte: 1) en gruppe receptorer som hører til TRP (transient receptor potential) gruppen, og 2) frigørelsen af CGRP, når disse receptorer stimuleres af en række duftstoffer.

Af Anne Bülow-Olsen

Der er to faktorer, som er ’ansvarlige’ for, at nogen af os får migræne af visse dufte: 1) en gruppe receptorer som hører til TRP (transient receptor potential) gruppen, og 2) frigørelsen af CGRP, når disse receptorer stimuleres af en række duftstoffer.

TRP-gruppen omfatter mange forskellige receptorer, som egentlig er ganske små porer eller kanaler i plasmamembranen uden om nervecellerne. Kanalerne har forskellige opgaver, bl.a. at transportere magnesium, natrium og calcium ind og ud af nervecellerne. En gruppe af disse kanaler (TRPA1 på figuren, markeret med grønt) reagerer på duftstoffer som f.eks. cigaretrøg, ammoniak og svovlbrinte (rådne æg). Når disse stoffer kommer til kanalen udefra, frigør nervecellen CGRP. CGRP virker ligesom nitroglycerin, og blodkar, som påvirkes af nervecellen, udvides (1).

Og så er vi ovre i den velkendte mekanisme for migræne: når blodkar udvider sig, kommer migrænen. Når blodkarrene udvider sig i næsens slimhinder, svulmer slimhinderne op. De opsvulmede næseslimhinder er en velkendt årsag til migræne. Hvis man har tendens til astma, er det blodkarrene i luftvejene, som reagerer (2).

Hvis nervecellerne behandles med en CGRP-antagonist (dvs. et stof, som modvirker CGRP), reagerer blodkarrene ikke med udvidelsen. Der eksperimenteres stadig med CGRP-antagonister som medicin mod migræne. Telcagepant er et eksempel på denne type medicin, og forskerne anslår nu, at denne type medicin kan blive godkendt af myndighederne inden for en overskuelig tidshorisont.

Fakta om duftstoffer:

Duftstoffer er let fordampelige, små molekyler, og de fleste indeholder en aromatisk ring (6 kulstofatomer danner ringen).

Vi opfatter duftene som forskellige, afhængigt af de andre dele af molekylet.

LITTERATUR

  1. S. Benemei, C. Fusi, G. Trevisan, P. Geppetti, 2013. The TRPA1 Channel in Migraine Mechanism and Treatment. J Headache Pain 14, 71.
  2. P. E. Kunkler, C. J. Ballard, G. S. Oxford og  J. H.Hurley, 2011. TRPA1 receptors mediate environmental irritant-induced meningeal vasodilatation. Pain 152, 38–44.

Tak til Helle Nielsen fra MEforeningen, som har leveret informationen til denne forklaring på sammenhængen mellem migræne og dufte.

© Anne Bülow-Olsen

Tekst

TekstTheme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer